Trenutno pregledavate Gosti iz Hercegovine
Gosti iz Hercegovine u obilasku podruma vinarije Mihalj iz Kutjeva

Gosti iz Hercegovine

KUTJEVO – Postaje već tradicija da je dan poslije Hercegovačkog sila poznati kutjevački vinar dr. Branko Mihalj domaćin u svom podrumu poduzetnicima iz Posušja i Rakitna. Uz ugodno druženje i ispijanje vrhunskih kapljica vina dr. Mihalj drage goste upozna s nagradama i osvojenim plaketama kojih kod njega ne nedostaje.

Uz vlasnika poznate Mesne industrije “Šišović” Antu Pavkovića, dr. Mihalj je uz druge gospodarstvenike ugostio i predsjednika Općinskog vijeća Posušja, akademika Antuna Tucaka, prof.dr.sc. Radoslava Galića, profesora emeritusa s Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku i dr.Dr. Branko Mihalj

Kao i uvijek na svojstven način dr. Mihalj je svoje goste upoznao s načinom i kulturom pijenja vinske kapljice i dao naglasak na graševinu i kao sortu ali i vino koja je najzastupljenija sorta na području Kutjevačkog vinogorja za koju dr. Mihalj uvijek naglašava kako se upravo ona najbolje osjeća u Kutjevu i podneblju u Požeškoj kotlini.

Dr. Mihalj je goste upoznao da je na zasađenim površinama vinograda kod njega u najvećem je dijelu zastupljena sorta graševine. Prisutne su i druge sorte poput rajnskog rizlinga, portugisca, traminca, merlota, cabernet sauvignon te muškat ruže od kojih se proizvodi vrhunska kapljica uz proizvodnju traminca ledene berbe.

Što se tiče portugisca dr. Mihalj je posebno ponosan na tu sortu koja je kod njega prisutna od 1953. godine otkako su njegovi doselili iz Hercegovine u Slavoniju. Za portugizac dr. Mihalj naglašava kako je to je posebna sorta i posebno vino do kojeg mu je stalo i jako do njega drži.

-Tom sortom i vinima se mnogi hvale ali kad se nađemo na svjetskom ocjenjivanju portugizaca u Mađarskoj jako je dobro vidljivo s kojeg je podneblja on najbolji. Kutjevo je bitno za portugizac iako se do njega previše ne drži – dodao je dr. Mihalj.

Podsjetimo Vinarija Branka Mihalja za vinsku kapljicu portugisca, berbe 2015. godine, dobiva nagradu dvije godine za redom 2015. i 2016. godine u veoma jakoj konkurenciji i osvaja zlato na 4. i 5. Svjetskom ocjenjivanju portugizaca, Portugieser Du Monde u Pečuhu. Prestižnu nagradu za ocjenjivano vino u 2016. godini i priznanje u ime Vinarije Mihalj primila je Željka Balja, zadužena za sudjelovanje hrvatskih vinara na istoimenom ocjenjivanju, u travnju iz ruku direktora tog svjetskog ocjenjivanja i festivala Győrffy Zoltána i gradonačelnika grada Pečuha dr. Páva Zsolt i vinskog akademika te predsjednika sudaca Józsefa Kosárkanakona. 2016. godine. Na ocjenjivanje je pristigao 101 uzorak, a njih 16 je bilo iz Hrvatske. Očekuje se i nagrada za portugizac 2017. godine.


Preuzeto sa portala Požega.eu